De Starterslening

Extra lenen naast je hypotheek

In ongeveer 200 gemeenten kun je met ingang van 2018 als starter een steuntje in de rug krijgen met een Starterslening. Dit is een extra lening naast je hypotheek. De Starterslening biedt vooral uitkomst als je niet of over te weinig eigen geld beschikt om het verschil te overbruggen tussen de prijs van de woning en je maximale hypotheek.

Wat is een Starterslening?

Een Starterslening is een aanvullende lening bovenop de hypotheek voor je eerste koophuis. Deze lening kan het verschil overbruggen tussen de prijs van de woning en de maximale hypotheek op basis van je inkomen. De eerste 3 jaar betaal je geen rente en aflossing. In ongeveer 200 gemeenten kun een Starterslening krijgen. Een starterslening berekenen (hoeveel je nodig hebt om je startershypotheek te kunnen afsluiten) doen wij voor je. We adviseren je dan hoeveel je nodig hebt, of dit haalbaar is in jouw gemeente en tegen welke voorwaarden zij dit willen doen.

De renteloze tweede hypotheek voor de aanschaf van je eerste woning.
Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVn) is verantwoordelijk voor de Startersleningen.

Volledige naam*

E-mail adres

Telefoonnummer

Hoe kunnen we contact met je opnemen?
TelefonischE-mail

Waar kunnen we je mee helpen?

Starterslening voorwaarden

Om voor een Starterslening in aanmerking te komen, moet je aan een aantal basisvoorwaarden voldoen:

  • Je gaat voor het eerst een woning kopen, waar je zelf (of met je partner) gaat wonen.
  • Je sluit een hypotheek af met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) met een rentevaste periode van minimaal 10 jaar.
  • Je mag niet te veel vermogen hebben. Het deel boven de vrijstellingsgrens in het vorige belastingjaar (in 2016 €24.437 voor een alleenstaande en €48.874 voor fiscale partners) moet je gebruiken voor de aankoop van de woning.

Starterslening gemeente

Naar de basisvoorwaarden van SVn) gelden er mogelijk aanvullende voorwaarden. Deze kunnen per gemeente verschillen. Zie aanvullende voorwaarden van gemeenten via de website van SVn.

Kosten afsluiten Starterslening

De kosten voor het afsluiten van een Starterslening bedragen eenmalig €750 en deze kosten zijn fiscaal aftrekbaar. De rente die je over de lening betaalt, is ook fiscaal aftrekbaar. Omdat de Starterslening alleen verkrijgbaar is in combinatie met NHG maak je feitelijk meer kosten. Voor NHG betaal je in 2017 een eenmalige én fiscaal aftrekbare borgtochtprovisie van 1%. Overigens verdien je deze kosten in 1 tot 3 jaar terug, doordat je met NHG een (veel) lagere hypotheekrente betaalt. Alleen als de hypotheek lager is dan zo’n 60% van de waarde van de woning, dan levert NHG geen rentevoordeel op.

Afbetalen Starterslening

De Starterslening heeft standaard een rentevaste periode van 15 jaar en een maximale looptijd van 30 jaar. De lening bestaat uit 2 delen:
  1. Een leningdeel dat annuïtair wordt afgelost: de Starterslening.
  2. Een leningdeel dat oploopt: de Combinatielening. Deze is bij aanvang nihil en wordt elke maand verhoogd met de niet betaalde aflossing voor de Starterslening.