Afsluiten woonlastenverzekering

Als je door omstandigheden niet meer volledig kan werken en je vaste lasten – zoals je hypotheek of energierekeningen – wel gewoon doorbetaald moeten worden, dan kan je je tegen je dit risico van inkomensdaling verzekeren met een woonlastenverzekering. Hiermee stel je de betaling van je woonlasten veilig als je inkomen daalt of zelfs geheel wegvalt door arbeidsongeschiktheid of werkloosheid. Je bepaalt zelf welk bedrag je verzekerd. DesignHypotheek heeft het je hierin makkelijk gemaakt door een gemiddelde woonlastenverzekering of een volledige woonlastenverzekering voor je te berekenen op basis van je ingevoerde gegevens.

Wanneer een woonlastenverzekering?

We kunnen allemaal arbeidsongeschikt of werkloos raken. Heb je dan genoeg eigen geld om je lasten te kunnen dragen? Uiteraard hangt dit af van je persoonlijke situatie. Heb je een partner die de lasten op zijn of haar inkomen kan dragen, dan is dat een andere situatie als wanneer je alleen bent en zelf voor alle kosten moet opdraaien. Ga voor jezelf goed na wat er financieel kan gebeuren in zo’n situatie. Heb je alles goed ge├»nventariseerd en geanalyseerd, en is het verstandig dit risico niet te nemen, dan kan je bij ons direct een woonlastenverzekering afsluiten.Twijfel je of heb je nog vragen? Of heb je toch advies nodig. Bel ons gerust!

Een uitkering en wat nu?

Als je onvrijwillig werkloos raakt, dan is de uitkering altijd belastingvrij. De premie voor het werkloosheidsgedeelte is daarom niet aftrekbaar. Voor de woonlastenverzekering ligt dat anders. Deze premie is aftrekbaar van de inkomstenbelasting. De verzekeraar is daardoor wel verplicht om loonheffing (inkomstenbelasting, premies volksverzekeringen en inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet) in te houden op periodieke arbeidsongeschiktheidsuitkeringen. Immers het is dan gewoon inkomen. Een woonlastenverzekering keert dan ook uit bij inkomensdaling als gevolg van arbeidsongeschiktheid of werkloosheid. Met zo’n verzekering kun je gedurende een bepaalde periode (een deel van) de maandelijkse hypotheeklasten betalen.

Medische acceptatie

Voor de berekening van de premie gaan wij altijd uit van het meest gunstige tarief. Er kan een opslag komen naar aanleiding van een medische acceptatie door de verzekeraar. Uiteraard word je hiervan op de hoogte gesteld en krijg je de keuze of je akkoord gaat met de aangepaste premie. Wij doen zaken met enkele verzekeraars waar wij goede ervaringen mee hebben, maar heb je een uitdrukkelijke wens voor een offerte van een specifieke woonlastenverzekeraar dan kunnen wij die natuurlijk ook gewoon opvragen.